28-11-07

Bang voor Sint en Piet ?

 

r_sintjes2r_pietjes2 

Binnenkort komt de sint langs. Spannend! Maar niet altijd voor alle kinderen. Sommige kleuters zijn als de dood voor de Sint en zijn Pieten. Voor hen breekt een bange tijd aan. Het verhaaltje van zwarte piet die door de schoorsteen glipt, de evergreen “Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe” … Logisch dat kinderen bang zijn.

Vijf tips voor een leuk sinterklaasfeest:  

 

1. Dreig niet!

Zwarte piet is vaak de grote boeman op sinterklaasfeestjes. Met zijn grote zak en roe gaat hij op zoek naar stoute kinderen in de klas. Speel het spelletje niet te hard mee. Dreig niet met de roe van piet, of zijn grote zak waarin hij kinderen meeneemt naar Spanje. Wie krijgt daar niet de bibber van? 

2. Stel de kinderen gerust.

Kinderen voelen zich in de sinterklaasperiode niet zo veilig. Niet te verwonderen als je denkt dat de pieten zomaar door de smalste schoorstenen naar binnen kunnen glippen. Praat daarover. Hoe kan je dat oplossen? Geef tips: de nacht voor sinterklaas voor een keer bij broer of zus slapen, je schoentje bij de achterdeur zetten, zodat de sint met zijn sleutel binnen kan en helemaal niet lang in huis moet blijven. 

3. De sint beloont, straft niet.

Zeg niet: “Sinterklaas en zwarte piet zullen heel boos zijn dat nooit helpt opruimen in de klas”, maar: “Wat zal de sint blij zijn als jij de klas helpt opruimen!” Op die manier boezem je kinderen niet onnodig angst in voor die grote onbekende man met die lange baard. 

4. Maak afspraken met de sint en pieten.

Pieten zorgen vaak voor animo. Ze dansen, springen, trekken gekke bekken … Daardoor kunnen vooral kleuters nog banger worden. Spreek vooraf af met de pieten wat kan en wat ze beter niet doen. Sommige kinderen durven niet dicht bij de sint komen, geen hand geven, en zeker niet bij de man op de schoot. Vraag de sint dat hij niet aandringt als hij merkt dat een kind bang is. En kinderen die bang zijn, voelen zich veiliger met de juf naast zich. 

5. Maak er een feest van.

Vertel je kinderen dat Sinterklaas en zwarte piet niet komen om kinderen bang te maken. Nee hoor, het zijn echte kindervrienden. Maak met je kinderen leuke tekeningen, versier de klas, zet je schoen thuis klaar. En vergeet niet te zingen! Van zingen en dansen worden kinderen blij.

r_pietjes2r_sintjes2

12:59 Gepost door Juf. Mariane in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.